Important Concepts

Voordat ik alle aspecten van Hattrick ga beschrijven, zal ik eerst wat vertellen over een aantal concepten die je moet kennen om het verhaal te begrijpen. Met concept bedoel ik een bepaalde manier van kijken (een perspectief) die je misschien niet kent. Het zou een beetje chaotisch kunnen worden, aangezien dit stuk in de loop van de tijd nog wel eens aangepast zal worden.

Powergaming

Powergaming is een methode die een bepaalde manier van spelen beschrijft. Powergamers proberen al het mogelijke uit een spel te persen. Bij het spelen van een RPG zal hij alles in zijn macht doen om ervaring, vaardigheden en voorwerpen te verkrijgen. Het rollenspel, of simpelweg lol hebben is niet zo belangrijk voor een powergamer. Als hij Civilisation speelt zal hij proberen om zo veel mogelijk punten te halen, of het spel zo snel mogelijk uit te spelen, etc. in plaats van "gewoon" te spelen (oorlog voeren, strategieen uitproberen, nieuwe dingen ontdekken). Ik kan me nog herinneren dat ik ooit Civilisation III speelde met mijn kamergenoot (fiedziu, ZKS Masarnia, 2e in de Poolse Ekstraklasa vorig seizoen). Ik begon met een veel slechtere positie (klein en langgerekt eiland, weinig grondstoffen), verloor een paar oorlogen, maar nadat ik een bepaalde technologische ontwikkeling had doorgemaakt, werd ik plotseling veel sterker dan hij. Na een tijdje kwam ik er achter wat de oorzaak was. Hij had "Tirannie" als overheid (slechtste keus mogelijk) Ik vroeg aan hem: "waarom ben je niet overgestapt naar iets beters in al die tijd? Zijn reactie: "Ik ben een barbarenleider...GA DOOD, slappeling!" Hij verloor het spel dik, maar ik ben nu niet helemaal zeker wie nu de echte winnaar is...

Er zijn meerdere powergaming technieken in Hattrick. Aan jou de keus wat je doel is: lol hebben, een sterk team of iets er tussenin. Kies je eigen weg.

Het mag duidelijk zijn dat ik je niet kan vertellen hoe je lol moet hebben in Hattrick, dus het grootste gedeelte van deze guide gaat over Powergaming. We proberen elk detail van Hattrick te gebruiken. Overigens heeft de ht-staff (gelukkig) niet alle preciese waarden en formules bekend gemaakt dus voorlopig kunnen we niet altijd op alles de beste oplossing vinden. Je zal vaak moeten improviseren, maar dat maakt het juist leuk. Over het algemeen kan ik je laten zien hoe bepaalde mechanismen werken en aanwijzingen geven wat waarschijnlijk de beste keuzes zijn. Sommige tips zal je gebruiken en anderen niet, net zoals ik doe. Ik probeer om 100% effectief te zijn met training, maar ik doe niet aan handelen in spelers of andere trucs zoals MOTS-fire (aangezien de regels veranderd zijn is MOTS-Fire ook niet meer van toepassing) Je zal zelf moeten beslissen of je zoals in het eerder genoemde Civilisation game de Democratische Technocraat wil zijn of de barbarenleider. Zeg het vooral ook als ik te vaak dit soort onzin-opmerking maak... :D.

Waarden
Weet je nog dat ik het in de introductie had over getallen en formules? Laten we daar even op terugkomen. Rampzalig, waardeloos, zwak, matig, redelijk, goed, uitstekend...zo zie je de vaardigheden van je spelers...Trouwens, ken jij ook de hele volgorde van alle niveau's uit je hoofd? Dat is zo ziek! Jij hebt ook een goede therapeut nodig..;). Misschien heb je al weleens gehoord van laag-redelijk, hoog-uitstekend, etc. Dit is waar, maar kan tot verwarring leiden. In feite zijn er honderden tussenlevels. Ik zal je een voorbeeld geven (met hypothetische getallen, preciese waarden zijn niet bekend) --- rampzalig is alles tussen 0 en 999, waardeloos - 1000 tot 1999, slecht - 2000 tot 2999. Dat impliceert dat bijna ALLES in hattrick zo werkt. Vaardigheden, ervaring, vorm, (misschien) karakter, teamgeest, zelfvertrouwen, supporters- en sponsorhouding, gezondheid van spelers (!), coachvaardigheid van coaches, team sterkte in wedstrijden, individuele prestatie van spelers (sterren) etc. etc. Laten we ervan uitgaan dat Bjorn toen hij het spel maakte heeft besloten om een vaardigheid van een speler te laten passen in 2 bytes (dat is wat ik zou doen). Als dat zo is, kan elke skill nog steeds 65536 verschillende waarden hebben (van 0 tot 65535).

Houdt in gedachte dat het verschil tussen 2 niveaus altijd gelijk is. Dus als rampzalig werkelijk een waarde is tussen 0 en 999, dan is waardeloos alles tussen 1000 en 1999

Hier is een simpel voorbeeld: Terry Pratchett, je favoriete vleugelspeler, raakte geblesseerd in de wedstrijd tegen Evil Elves. Je ziet 4+ naast zijn naam staan. Laten we zeggen dat onder 4+ een preciese waarde van 4563 staat. Terry is 24 jaar oud (wat een toeval, ik ook!) en je hebt 6 dokters in je team. Laten we er van uitgaan dat er een formule als volgt is: Dagelijkse_genezing = standaard_genezings_snelheid * dokter_invloed * leeftijd_invloed (dit is natuurlijk puur hypothetisch!). 5 dokters zou betekenen dat de dokters_invloed een waarde heeft van 1.5 en de leeftijd van 24 zou betekenen dat de leeftijdsinloed 0,6 wordt. Standaard genezing is...laten we zeggen 200. Dagelijkse genezing is 180 (200 * 1.5 * 0,6) en dat is het aantal blessure punten elke dag tijdens de speler update van de blessure afgaat. Het was zondag toen Terry plat werd gelopen door de Elves. Maandag heeft Terry 4563 - 180 = 4403 punten. Dinsdag 4223. Woensdag 4043. Donderdag gaat het naar 3863 en dan zie je 3+ naast Terry's naam.
Het valt op dat het soms 5 weken voor een speler duurt om een level omhoog te gaan in een vaardigheid, en soms duurt het 6 weken. Dit is te zien in het volgende voorbeeld. Martin krijgt elke week 195 punten in keepen. Hij is net omhoog gegaan naar uitstekend en heeft 7005 punten, Na de komende trainingen heeft hij 7200, 7395, 7590, 7785, 7980 and 8175. Het heeft 6 weken geduurd om naar formidabel te gaan. Hij gaat door met trainen: 8370, 8565, 8760, 8955, 9150. Nu is het ineens 5 weken! Dus maak je geen zorgen als je speler ineens een week langer traint - het volgende niveau zou sneller moeten gaan, aangezien hij net iets minder laag begint in het niveau. Ik hoop dat de formules in Hattrick geen gebruik maken van random (willekeurige) factoren, want dat zou deze stelling minder waar maken (maar nog steeds wel nuttig).

Waarden vervolgd...
Het is wel opgevallen dat er een random (willekeurige) factor blijkt te zijn. We moeten dit nog onderzoeken, maar als deze er niet was geweest, was het niet mogelijk geweest voor een speler om van 3+ naar 2+ in 7 dagen te gaan en van 2+ naar 1+ in 9 dagen onder dezelfde omstandigheden. Training lijkt ook een beetje random te zijn, maar de random factor is in deze gevallen niet zo groot (aangezien de regelmatigheid zichtbaar is), plus dat afwijkingen naar boven en beneden elkaar weer compenseren. Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten :)

Zoek eens een wedstrijd op waar 2x rampzalige middenvelden tegen elkaar spelen. 1 team kan veel hoger balbezit hebben. waarom? Omdat rampzalig middenveld van team x 750 kan zijn, terwijl het rampzalige middenveld van team Y slechts 250 is. (wat dus 3x minder is, balbezit zal dus ongeveer 25%-75% zijn maar dat is niet zeker). Aan de andere kant zie je nooit een 60% balbezit als een buitenaards middenveld tegen een bovennatuurlijk middenveld ploetert....Is het nuttig om 1 miljoen extra te investeren in een positiespeler van 1 niveau hoger om je gemiddelde balbezit met 1% te verbeteren? Of zou ik dat geld moeten investeren in een veel betere vleugelspeler, zodat m'n vleugelaanval eindelijk beter wordt?

Als je iets wilt berekenen, geef dan niet 1 punt voor rampzalig, 2 voor waardeloos, etc. Gebruik 0.5 voor rampzalig, 1.5 voor waardeloos, 2.5 voor zwak, etc. Of doe het maal tien om de komma's weg te werken (5 voor ramzalig, 15 voor waardeloos). Waarom? Afstanden tussen de niveaus zijn gelijk, toch? Dan is rampzalig iets van 0 tot 1, wat gemiddeld 0,5 maakt. Gemiddeld waardeloos (van 1 tot 2) is 1.5 en zo door. Hier is een overzicht:
rampzalig5
waardeloos15
slecht25
zwak35
matig45
redelijk55
goed65
uitstekend75
formidabel85
uitmuntend95
briljant105
wonderbaarlijk115
wereldklasse125
bovennatuurlijk135
reusachtig145
buitenaards155
mythisch165
magisch175
utopisch185
goddelijk195

Er is een ultiem doel in hattrick. Je speelt om te winnen. Je speelt om de beker te winnen, de nationale kamioen te worden, of in een hogere competitie te komen. Er zijn twee manieren om dit doel te bereiken. Je moet het sterkste team hebben, of steroiden in je matige spelers proppen. Natuurlijk moet je ook een goede tactiek hebben, maar daar gaat het nu niet om. Je gebruikt een lange-termijn strategie om je team op te bouwen in een aantal seizoenen en korte termijn strategie om te winnen terwijl je eigenlijk minder sterk bent dan anderen en (meestal) je lange-termijn groei opgevend.

Lange-termijn strategie (groei over een langere periode).
Een normale manier om te winnen is gewoon een beter team hebben. Om een sterk team te hebben, moet je zo veel mogelijk geld hebben. Naast je tactische vaardigheden is geld de ENIGE factor die je team sterk maakt. Als je geld hebt, heb je goede spelers. Als je een hoog wekelijks inkomen hebt, kan je hoge salarissen betalen. Hoe kan je geld verdienen?

 • Efficiente training. Training is ruimschoots de meest winstgevende bezigheid in hattrick. Het volgende hoofdstuk is de meest uitgebreide trainingsguide ooit geschreven. Lees hem goed!
 • Win je wedstrijden :D. Als je wint, kom je verder in de beker (en verdien je aan kaartverkoop), je sponsors zijn gelukkig (en betalen veel), je supporters zijn blij (en komen naar je stadion en je fanclub, waardoor je sponsorgeld hoger wordt) en je krijgt meer bonussen aan het eind van het seizoen. Nuttige tip he? ;)
 • Geef minder geld uit. Het is moeilijk, want aan de ene kant kan je nergens geld op besparen, aan de andere kant, je moet altijd iets opgeven als je geld bespaart. Je moet zelf bepalen waar je geld bespaart. Wil je 1 superster kopen, omdat hij je team net zo veel verbeterd als twee mindere spelers? Tel de plussen en minnen van beide opties. Oh wacht...deze superster verdiend 50k euro per week, laat maar! Soms is het gewoon niet mogelijk. Tot voor kort had ik de twee duurste spelers van Polen in mijn bezit (keeper en middenvelder). Ik kan ze niet opgeven omdat....ik op vleugelspel train. Goede training op vleugelspel heeft twee serieuze nadelen: a. je verdediging zuigt, omdat je je vleugelverdedigers moet trainen (en je dus spelers koopt met goed vleugelspel en redelijk verdedigen). Dus ik moest mijn coole 7,5* keeper houden. b. je middenveld zuigt, omdat je geen vleugelspeler naar het midden kan spelen. Dus ik had 3 goede middenvelders nodig :/
 • Zie alles als investering. Zie het in ieder geval niet als iets wat je veel zal kosten op de lange termijn. Ga je een goede speler kopen? Hmmm, je kan 2 miljoen uitgeven aan een briljante, maar 32-jarige oude speler of een iets zwakkere, uitstekende 23 jarige oude gozer. De eerste zal beter spelen, maar over 2 seizoenen verkoop je hem voor een stuk minder geld. Daarnaast zou hij geblesseerd kunnen raken en nooit meer terugkomen (daar gaat je 2 miljoen). Vraag jezelf af: "wie heb ik nu het meest aan?" Is die iets betere speler echt noodzakelijk? Als je algemene training overweegt, doe hetzelfde: "Ik zit in het midden van m'n poule, wat heb ik aan betere vorm?" 1 Ding is zeker, je zal niks verdienen aan de training van deze week. Betere vorm kan je wel helpen om bekerwedstrijden te winnen, eerste te worden in de competitie, of degradatie voorkomen. Overweeg elk aspect van je keuze.
 • Train, train, train! Dit moet gewoon twee keer worden gezegd:).

Korte termijn strategie
Sommigen zijn echt korte-termijn strategie, anderen zijn gebaseerd op het gebruiken van zwakke punten in Hattrick. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal MEESTAL (niet altijd, daar vertel ik later wat over) je zwakker maken op de lange termijn.

 • Lang algemeen trainen. Voordat we beginnen, moet je iets over vorm weten. Als je dat niet weet, lees dan het stuk over vorm eerst door (is nog niet klaar...als het er al wel is stuur me dan een berichtje want dan ben ik vergeten deze opmerking weg te halen) :) ).
  Zoals je waarschijnlijk al weet, is vorm enorm belangrijk. Spelers in goede vorm spelen bijna twee keer zo goed als spelers in zwakke vorm. Het is mogelijk om bijna heel je team in uitstekende vorm te houden, maar je kan dan niet trainen en dit kost je heel veel geld!

 • Verlagen van de trainingsintensiteit. Laten we eerst eens kijken wat de officiele ht-regels er over te zeggen hebben:
  Door de trainingsintensiteit beduidend te verminderen, kan de teamgeest een éénmalige stimulans krijgen. Dit is best wel raar...of iedereen heeft het gemist toen ze de regels lazen, of het is vrij recent toegevoegd. Er is nog vrij weinig over bekend en ik heb dus ook geen idee wat de preciese gevolgen zijn voor de teamgeest. Overigens gaat de teamgeest weer omlaag als je de intensiteit verhoogt naar het originele niveau, dus het is een extreem-korte termijn strategie. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor een kwalificatiewedstrijd, voor de laatste competitiewedstrijd of voor de laatste cup-wedstrijd (met name in landen met 10920 of meer teams, want dan hoef je geen competitiewedstrijd meer na de bekerfinale...als je tenminste geen kwalificatiewedstrijd speelt :) ). De hoogte van de trainingsintensiteit heeft ook invloed op de vorm van je spelers! Dus je zou een teamgeest bonus kunnen krijgen, maar de vorm van je spelers zou achteruit kunnen gaan. Ook hier is weinig over bekend.

 • Oude spelers kopen. Ze zijn goedkoper en hebben over het algemeen hoge ervaring, waardoor ze beter spelen (zowel in ratings al in speciale gebeurtenissen). Op de lange termijn is het echter vrij risicovol en zou het je geld kunnen kosten. Riskant, omdat ze langzamer genezen van een blessure waardoor oudere spelers soms eeeeeeiiindeloos op de bank zitten (of zelfs voor altijd voor erg oude spelers). Daarnaast is het puur financieel gezien vaak een slechte investering. Waarom? Als je een 21-jarige briljante positiespeler koopt is het redelijk te voorspellen dat hij na 3 seizoenen nog ongeveer hetzelfde waard is. Maar wat als je een 32-jarige koopt? Niemand betaald veel voor 35-jarige opa's en als hij geblesseerd raakt, is (bijna) al je geld is verloren :(

Ik zeg niet dat deze strategieen compleet onbruikbaar zijn. Ze zijn in ieder geval erg aantrekkelijk, dat is zeker. Tegenstrijdig is dat ze soms ook lange termijn voordeel opleveren! Er volgen nu twee verhalen over teams die korte-termijn strategie toepaste, waarbij voor de eerste (Clan of Grandmas) de strategie op de lange termijn veel voordeel heeft gebracht.

Clan of Grandmas (78295)

Babcia (de manager, een vriend van me) kreeg zijn team tijdens de 9e week van seizoen 16 in de 5e klasse. Sommigen weten waarschijnlijk niet hoe de situatie toen was. Een aantal Hattrick-regels waren net aangepast, en 1 regel was niet zo handig toegepast. Terwijl de teams eerder met 1600 supporters en een sterspeler begonnen (ik verkocht die van mij voor 1.25mln), begonnen nieuwe teams na de wijziging met 500 supporters en moesten het uitzoeken met waardeloze spelers. Babcia besloot om meerdere oude, goedkope spelers te kopen en deed een aantal algemene trainingen (vorm) waardoor hij naar de 4e klasse promoveerde (na penalty's in de kwalificatiewedstrijd :). Hij ging door met algemene training en begon de MOTS-fire strategie toe te passen (tot seizoen 19 werd je teamgeest gereset als je je coach ontsloeg, waardoor teams eerst "wedstrijd van het seizoen" (MOTS) speelden in de beker en daarna hun coach ontsloegen, om in de competie "speel het rustig" (PIC) te doen en daarna in de beker weer MOTS) waardoor hij tot de halve finale van de beker kwam, na onderweg veel sterkere teams verslagen te hebben...uiteindelijk schakelde ik hem uit in de halve finale :P. Hij promoveerde naar de derde klasse, wisselde zijn training naar keepertraining en hij speelt daar nog steeds perfect mee (2e in III.2 seizoen 20). Als hij niet een korte termijn strategie had gebruikt, had hij waarschijnlijk nog steeds in de vierde of vijfde klasse gevochten om hoger te komen. Hij verdiende veel geld, trok veel supporters aan, werd bekend (lol...ik gaf hem deze tekst om te vragen of ik het mocht publiceren waarop hij zei: "Ik word beroemd") en hij eindigde financieel stabiel.

ZKS Masarnia Miesiw Pcin Dolny (32310)

NU een iets ander verhaal, wat begon in seizoen 15. Mijn kamergenoot Fiedziu begon met Hattrick in de 3e klasse. Hij had geen zin om zijn training te veranderen (begint op algemeen), en had eigenlijk helemaal geen zin om ook maar iets te doen (de eerste weken was hij inactief). Toen hij eindelijk begon te spelen, bleef hij algemeen trainen en kocht hij een paar niet-trainbare spelers. Hij promoveerde makkelijk naar de 2e klasse, werd tweede in het eerste seizoen in de 2e klasse en promoveerde meteen het seizoen daarna. Ik dacht dat hij heel snel weer zou degraderen, maar de kracht van korte-termijn tactiek bleek sterk. Het begin van het eerste seizoen in de Ekstraklasa (eredivisie) was een drama - Fiedziu logde niet eens in en gaf drie walk-overs weg. 0 punten, 0-15 doelsaldo. Daarna begon ook hij het MOTS-fire systeem te gebruiken. Op een of andere manier wist hij vijfde te worden en zijn kwalificatiewedstrijd te winnen. Het seizoen daarna (laatste seizoen dat MOTS-fire mogelijk was) was verbluffend. Hij werd tweede in de Ekstraklasa (slechts 1 punt achter mij) en verloor de beker in de finale! Dit allemaal door een gozer die bijna nooit inlogde, en spelerswaarde 4x lager dan ik had. Succes? Nou ja, het seizoen daarna was een drama - 8e plaats. Hij had nooit anders dan algemeen getrained (lol) en nu was de tijd om er voor te betalen.
EDIT: Seizoen 21, zelfde tactiek ( oude lullen in uitstekende vorm, waarschijnlijk 1 a 2 niveaus slechter dan zijn competitie)...heeft Fiedziu makkelijk de tweede klasse gewonnen en is zonder kwalificatiewedstrijd naar de Ekstraklassa gekomen. Ik ben blij voor hem, maar ook heel verward :)

Ik heb je nu wat verhalen verteld over behoorlijk verbazende successen van korte-termijn strategie. Maar laat je niet misleiden...deze verhalen speelde zich af in een land dat net begonnen was en zonder de sterke MOTS-fire strategie had het nooit gebeurt. Het is nu bijna niet meer mogelijk om meerdere keren achter elkaar van sterkere teams te winnen. Ik wil alleen aangeven, dat korte termijn strategie voordeel kan brengen voor je team, maar alleen voor een korte periode (en vaak is het zelfs dan eigenlijk niet de moeite waard)