Dutch Platypus Guide

What is magic?
Then there is the witches' explanation, which comes in two forms, depending on the age of the witch. Older witches hardly put words to it at all, but may suspect in their hearts that the universe really doesn't know what the hell is going on and consists of a zillion trillion billion possibilities, and could become any one of them if a trained mind rigid with quantum certainty was inserted in the crack and twisted; that, if you really had to make someone's hat explode, all you needed to do was twist into that universe where a large number of hat molecules all decide at the same time to bounce off in different directions.
Younger witches, on the other hand, talk about it all the time and believe it involves crystals, mystic forces, and dancing about without yer drawers on.
Everyone may be right, all at the same time. That's the thing about quantum.

Terry Pratchett, "Lords and Ladies"

Topspelers in getallen.
Onder alle graphics, het geluid, de tekst en alle lol, zijn computerspelletjes niets meer dan wiskunde (hoewel, dat is niet helemaal waar maar daar komen we later wel op). Het maakt niet uit of je arcade, RPG of strategie spelletjes speelt. Getallen en formules. Dat is het enige waar het om gaat. Je character kan niet schieten, rennen, of eten. Elke keer als je iets doet, stuur je getallen naar de computer (bv. je health is 17), hij zoekt de bijpassende formule (bv: "Als een character een heatlth pack aanraakt, krijgt hij 25 health" ) en berekent het gevolg ("17 + 25 = 42, dit wordt de nieuwe health van het character"). Deze weergave is een beetje simplistisch, maar het geeft het algemene idee weer.

Precies hetzelfde principe is van toepassing op Hattrick. Er bestaan geen geweldige vleugelspelers die zo snel zijn als de wind en onvervangbaar zijn voor je team. Je hebt gewoon toegang tot een database met een team ID en bepaalde waarden in bepaalde velden (bv. positiespel 4445, passen 2461, ervaring 9765, gezondheid 2455, etc.). Stel nu dat je deze speler opstelt als aanvallende linker vleugelverdediger, zou hij de volgende waarden aan je team toevoegen (in werkelijkheid is het iets ingewikkelder, maar dat is nu niet relevant) x*vleugelspel_vaardigheid_waarde naar de linker vleugelaanval, y*verdedigen_vaardigheid_waarde naar linker verdediging en q*verdedigen_vaardigheid_waarde naar de centrale verdediging. Na het opsommen van alle waarden van de spelers op de sectoren en alle andere factoren meegerekend te hebben (aanvallende/verdedigende coach, teamgeest, zelfvertrouwen, etc.), zijn alle delen van het veld (linker verdediging, centrale verdediging, etc.) eindelijk vastgesteld. Tijdens de wedstrijd... doh! Dit is alleen een introductie van de guide en ik zou niet op details ingaan :D. Ik wil je in ieder geval het volgende idee meegeven: "Als je wilt winnen, leer alles als getallen en formules te zien". Ik heb ooit een grappige opmerking gelezen, die iemand op een conference had geplaatst: "Er zijn tien soorten mensen: diegenen die binaire wiskunde begrijpen en diegene die het niet begrijpen". Zorg dat jij degene bent die het wel snapt. Zorg dat je weet waarom team X won met 7-1.

Ik zei al dat het niet altijd waar is. Hattrick is een enorm multi-player spel. Wat het juist leuk maakt is dat je niet alleen wint door een goede lange-termijn strategie, veel kennis over tactieken en een beetje geluk. Er is ook nog de menselijke factor. Overtuig anderen om jouw spelers voor een hoge prijs te kopen ("kerel, die speler heeft formidabele spelhervatting in combinatie met redelijke scoorvaardigheid... je moet hem gewoon kopen en hem aftstandschoten zien maken!"). Overtuig anderen om het rustig aan te spelen tegen jou en wedstrijd van het seizoen te spelen tegen je concurrenten. Maak je competitieconcurrenten je beste vriend - je zal niet alleen veel aardige mensen als vrienden hebben, maar je concurrenten zullen ook eerder rustig aan tegen jou spelen in plaats van wedstrijd van het seizoen (zie ze overigens niet als een instrument om jouw team sterker te maken...uiteindelijk ben je fatsoenlijk opgevoed, toch?). Leer hoe je concurrenten denken, hoe ze hun team opstellen, wat hun keuzes beďnvloed en welke fouten ze neigen te maken. Wees wijzer (maar geen wijsneus).

Beheers de twee belangrijkste factoren (wiskunde en psychologie) van Hattrick en ik beloof je -- je team zal groeien tot de top.
Maar een succesvol team hebben is slechts een deel van Hattrick. Ik ken een heleboel spelers in de LAAGSTE divisies die succesvolle Hattrick-spelers zijn, simpelweg succesvol met het spel verbeteren, door toe te voegen aan de spirit. Voorbeelden? Sommige mensen maken geweldige statistieken (bv. Aphro in Polen die -- onder andere -- rond het eind van seizoen promotietabellen maakt. Je hoeft er alleen maar naar te kijken en je weet in welke poule je terecht zou komen als het seizoen nu zou eindigen, of tegen wie je de kwalificatiewedstrijd zou moeten. Het is bijna niet voor te stellen hoe geweldig spelers Aphro vinden omdat hij dat doet :). Sommigen maken de forums een stuk kleurrijker ( MOD-Berbelucha), sommigen besteden een heleboel tijd om in de gaten te houden dat alles goed gaat (ik weet dat GM-Bogdan uren per dag gratis en voor niks besteed om zijn hattrick-functie te vervullen , plus dat hij heeft gezorgd dat de forums weer een stuk gezelliger werden. Sommigen organiseren geweldige federaties (Sandcom en zijn Beer Busters - eens in de zoveel maanden komt een groep hattrick-spelers uit Polen samen in Warschau om ladingen bier te drinken bij hem thuis). Sommigen helpen beginners, sommigen proberen RPG's te spelen in Hattrick (je kent waarschijnlijk wel een aantal namen van characters van andere managers, toch? Dan hebben ze het blijkbaar goed gedaan!) etc. etc. Wees vriendelijk, behulpzaam, wees creatief. Dat maakt het leven 10x leuker.

In de guide zal ik proberen om alle mechanismen van hattrick zo diep mogelijk te analyseren. Waar mogelijk zal ik zeggen hoe dingen moeten worden gedaan, maar in veel andere gevallen zal ik de voor- en nadelen van verschillende oplossingen aangeven...soms is er gewoon geen gouden oplossing, in andere gevallen is er gewoon nog niet genoeg bekend om vast te stellen wat de beste oplossing is. Ik hoop dat zelfs ervaren spelers wat leren van de guide.

Geez...Ik realiseer me net (na het schrijven van heel, heel veel pagina's) dat ik nog niet eens heb gezegd wie ik ben :D. Mijn bijnaam is jerzy (echte naam Mateusz Mucha), ik ben manager van Dziobaki (in het engels PLatypi, soort vogelbekdier) in de Poolse Ekstraklasa (eredivisie). Ik heb de poolse beker 1x gewonnen en ben drie keer nationaal kampioen geworden. Op dit moment ben ik nationaal coach van Polen.

De guide wordt constant onderhouden en ontwikkeld, dus kom eens in de zoveel weken eens kijken naar de wijzigingen. Op dit moment zijn er 6 hoofdstukken, de volgende is onderweg. In ieder geval veel leesplezier!